27/11/2012

Jeg turde ikke se det

Jeg så ikke TV2s udsendelse "Mercy mercy" om adoption i går. Jeg turde ikke. Var simpelthen bange for at få alt for ondt i maven over, hvor slemt nogle små mennesker har det her i verden. Og fordi debat om adoption kommer tæt på - for var det ikke for international adoption, lå der ikke en dejlig dreng og sov fredeligt i sin seng her hos mig...

Det er godt, vi undersøger forholdene omkring adoption. Ikke bare den virkelighed der er, når/hvis et barn modtages af en familie i Danmark, men sandelig også det, der foregår for at undgå at barnet nogensinde skal bortadopteres fra sin oprindelige familie eller sit land
Det er vigtigt, at vi sikre børn de bedste betingelser, for barndommen er med til at tegne resten af vores liv - uanset om vi vil det eller ej. Og det er et svært vilkår at blive adopteret - lige gyldigt hvordan vi vender og drejer det, er det adskillelsen fra de oprindelige forældre et svigt for barnet.

Hvad jeg synes er interessant, når jeg sådan lukker lidt ned for mine egne mor-følelser, er, hvordan det kan være, vi bliver så forargede over børns vilkår i forbindelse med international adoption, når vi tilsyneladende ikke har den samme forargelse på børn født på dansk jords vegne? AC Børnehjælps direktør Margrethe Primdahl skriver i en kommentar til TV2 dokumentar: "I udgangspunktet anser AC Børnehjælp længerevarende institutionsanbringelse som en rettighedskrænkende foranstaltning overfor de fleste børn." (Undtagelsen er de børn, der er så skadede at de ikke ville kunne fungere i en familie.)  Dels er det en vigtig pointe i forbindelse med international adoption. For for mange børn er alternativet til international adoption en opvækst på et børnehjem eller i en plejefamilie. Og at prisen for de fleste børn er højere ved at leve som institutionsbarn eller anbragt barn er højere, end at blive adopteret af en permanent familie, er der vist generelt ingen tvivl om.

Men når det gælder børn født i andre lande end Danmark, så gælder det vel også her?! Børn født på dansk jord, har det vel også bedst og bliver mindst traumatiseret af at blive adopteret af permanente familier? Hvordan kan det så være, at vi er så hurtige til at se på forholdene omkring adoption, mens vi tilsyneladende accepterer at danske børn må have lov til at leve i familier og under vilkår, hvor vi sætter forældre med manglende forældrevnes rettigheder højere end barnets tarv? Hvordan kan det være, vi vil have myndigheder i andre lande til at tale med forældre om bortadoption, når deres resourcer eller forældre-evne ikke rækker til at give barnet et liv uden varige mén, når vi herhjemme ikke vil operere med tvangsadoption? Og så har vi knap taget hul på debatten omkring fertilitetsbehandling og de etiske faldgruber, der er i den forbindelse.

Manner! Det er ikke let. Hele området omkring adoption er komplekst. Derfor er det også nødvendigt med dygtige organisationer som AC børnehjælp og politikere, der vil sætte sig grundigt ind i stoffet og handle efter det, kloge mennesker råber op om, er nødvendigt.

 Én ting som gør adoption komplekst er, som Margrethe Primdahl også skriver om, adotionstrekanten. (Og nu hvor vi alle sammen har lært ord, der hører til i fertilitetsbehandlingens verden, så lad os lære nogle adoptionsrelaterede ord også!) Adoptionstrekanten lever vi i hver dag. Selvom vi aldrig har mødt Samuels oprindelige forældre og måske aldrig kommer til det. Ikke desto mindre er det en realitet at de findes, og at de er vigtige også for os. Har du lyst til at læse om mine tanker om mit barns biologiske forældre kan du læse det her: "Min søns mor"


4 comments:

 1. Ja sikke en debat. Jeg turde heller ikke se programmet. Jeg magtede ikke at se det ulykkelige barn. Eller alle omstændighederne omkring det heller....FORDI - vi - i mange år, har arbejdet med området, som du netop bringer op: DANSKE børn, svigtet af "systemet" (det danske). Har netop for nylig måttet sige farvel til et lille menneske, så vi er yderst sårbare. Der er MANGE små og store, der er født i DK, der skulle have været bortadopteret med tvang. Men nej, det gør vi ikke i DK, af hensyn til hvem? Forældrene, som VI ser det.....
  Kh Joan

  ReplyDelete
 2. Jeg så det, jeg har ingen børn og JEG fik ondt i maven, så jeg kan godt forstå i ikke turde....Av for S....Men hurra for debatten. Hurra for at nogen turde vise, filme og følge det.

  ReplyDelete
 3. Jeg er HELT enig i, at det vigtigste, i ALLE former for adoption er BARNETS behov. Ikke forældrenes!! Om det så er i DK eller udlandet.

  Og de her adoptionssager bliver derfor 100% individuelle sager. Der skal tages hensyn til børnene! Og hvad der er bedst for barnet. Den situation, der blev portrætteret i dokumentaren, viser et sæt forældre, der nok aldrig skulle have haft børn. De betegner deres lille pige, som en NITTE!!! Jeg tror, helt ærligt, at det er den lille pige, der trak nitten! Moren taler til pigen som om hun er teenager, hun forstår slet ikke at sætte sig ind i den situation pigen har været igennem.

  Det er svært at tage stilling til sådan en dokumentar som igår, fordi vi kun ser 55min, der er snuppet ud af 2 ÅRS optagelser. Og i princippet kan vi ikke vide, hvad det er, der er gået forud for det her. Har forældrene oplevet, at pigen slet ikke ville have dem?

  På den anden side har pigen også en lillebror, som forældrene ikke ser problemer med (sådan portrætteres det ihvertfald), og hvordan er det, at være storesøster til en "perfekt" lillebror, som konstant får kærlighed, mens man selv bliver udelukket, der bliver kørt en form for psykisk terror på en, fordi moderen ser noget, der ikke er?
  Jeg fik ONDT i maven på ALLE måder, da jeg så programmet. Mine forældre var også afsindigt forargede.

  Det er en svær sag. Ligemeget hvad, så fortjener ALLE børn, at der er en kærlig mor (biologisk, adoptions eller pleje underordnet), der kysser dem på kinden, putter dem og med kærlighed siger:" Godnat min skat, sov dejligt, jeg elsker dig!" Og som trøster en, når man er ked af det.

  Pyyyh det er en svær sag. Og jeg håber, du forstår, at det her er en kommentar til dokumentaren og IKKE dig som moder, jeg er SIKKER på, at I er MEGET kærlige forældre Anne :) Og jeg er glad for, at jeres lille Samuel får al den kærlighed han kunne tænke sig!

  ReplyDelete
 4. Heller ikke jeg turde!!! Men jeg tænkte meget på Samuel og hvor godt han klarer verden til trods for de svigt osse han har gennemlevet. Jeg er Samuels mormor og er derfor selvfølgelig "lidt" inhabil men jeg er overbevist om at han i al fald ikke hverken er eller bliver nogen "nitte".
  Det er en meget svær debat fordi svigtede børn rører ved mange følelser i de fleste af os men som du så rigtigt skriver er der osse MANGE danske børn der svigtes dagligt. Og de har sjovt nok sværere ved at få vores p.. i kog. Jeg tænker på at forældrene fra udsendelsen forleden nu er under politibeskyttelse fordi de udsættes for omverdenens had. Hva´ med de forældre der går berusede rundt med deres børn ved hånden??? Dem er der sjældent nogen der går i clinch med!!
  Moral er godt. Dobbeltmoral er dobbelt så godt - eller hvad???

  ReplyDelete

Jeg bliver rigtig glad, når der er kommentarer til mine indlæg. Så læg endelig en hilsen, når du har været forbi. Har du ikke lyst til at skrive, så alle kan se det, kan du skrive til mig på annetkthompson (a) gmail.com Fortsat god dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...