27/10/2010

Fra jord til bord

Tænker du nogensinde over, at maden på dit bord engang stod på en mark eller lå i en stald? Det er ikke hver dag jeg gør, men ind imellem slår det mig.

Det skete bl.a. i dag, da jeg læste indlægget her hos "Fruen på gården". Det fik mig til at spekulere over, om vi by-boere har mistet forståelsen af landbrugets betydning for os alle sammen? Uden dem, ingen mad. 

Billedet af denne fine gris er fra "Fruen på Gården"s blog. (Find bloggen i indlægget her eller i min blogliste)
I kirken holder vi høstgudstjeneste - ikke for at synge salmer om et landbrug, der fandtes med le og håndholdt plov for 150 år siden, men for at minde hinanden om, at vi har grund til at være taknemmelige for at have noget at putte i munden også i dag. Selvom vi henter vores mad i et supermarked og ikke selv har haft det mellem hænderne i produktionen.

Da jeg boede i England var det i et landbrugsområde, hvor jeg bl.a. lærte at de engelske landmænd havde en kampagne kørende, hvor engelsk produceret kød, korn og mælkeprodukter blev mærket med en rød traktor, så forbrugeren kunne se, at det var produceret nationalt. Som én forklarede mig, var det i et forsøg på at gøre opmærksom på, at ansvarligt forbrug ikke kun er at købe fairtrade fra andre lande, men også at købe lokalt produceret. Samt ikke mindst at støtte lokale arbejdspladser.

Hjemme hos os synger eller be'r vi inden vi spiser. Nogle gange lyder bønnen: "Tak for den mad, der står på vores bord. Velsign de hænder, det har været igennem fra det stod på marken til det kom hertil. Amen" 

7 comments:

 1. Duncan Thompson27 October, 2010

  Amen.

  ReplyDelete
 2. Et dejligt indlæg, med en klar eftertanke, vi har helt og holdent glemt betydningen af taknemmelighed, vi tager alt som en selvfølgelse i dag, jeg kan godt se betydningen med sang eller bøn før spisningen Anne,det bringer fokus på ritualet med den daglige indtagelse af føde.
  Det er ikke lykke der gør os taknemmelige, det er taknemmelighed, der gør os lykkelige.
  Klem herfra.

  ReplyDelete
 3. Supermarkeder er både gode og onde. Jeg er flyttet fra den større by, til en mere landlig by, hvor jeg bla har mulighed for æg direkte fra ejeren af hønerne, tomater direkte fra drivhusfolket m.m - og jeg nyder det. Maden smager bedre, og der er sammenhæng, hvis du forstår, så dit indlæg ramte rigtigt godt. (Ps. drømmen er selvforsyning)

  ReplyDelete
 4. Dejligt indlæg Anne. Jeg er så glad for at du som éen der bor i byen - også forstår vigtigheden i vores landbrug.
  God dag, Betina.

  ReplyDelete
 5. Vi har vel som mennesker (og kristne) også et særligt ansvar for at forvalte vores opgave godt - på den bedste vis? Jeg mener ikke vi kan tillade andet. Jeg køber økologisk af ideologiske årsager, men vil hellere købe dansk end øko-globalt. Jeg mener ikke der er meget økologik i at stå med en pose øko-æbler fra New Zealand, når vi har så prima lokale varer.
  Og så mener jeg endnu et step i "jord til bord"-tanken er at købe årstidsbestemt. Der er meget taknemmelighed i at sætte tænderne i frugt eller grønt, hvis det kun er 3 af årets 12 måneder man går amok...

  ReplyDelete
 6. Tak for indlægget, Anne, det medførte så et indlæg hos mig, og jeg har tilladt mig at linke til dit :-)

  ReplyDelete

Jeg bliver rigtig glad, når der er kommentarer til mine indlæg. Så læg endelig en hilsen, når du har været forbi. Har du ikke lyst til at skrive, så alle kan se det, kan du skrive til mig på annetkthompson (a) gmail.com Fortsat god dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...