09/05/2012

Trumfkortet er en død oldefar

Herhjemme afprøver vi autoriteter for tiden. Hvis nu mor eller daddy siger noget, Samuel ikke er enig i - men ikke føler sig helt stærk nok til at modsige på egen hånd, ja, så hives et trumfkort op af lommen: "Grandma siger godt jeg må", har vi hørt flere gange, ligesom "Det siger mormor ikke jeg skal." Den anden dag var det umame, der vidste bedre end mor, om man skal gå på toilettet eller ej. Mor var så desværre ret sikker på, at umame ville bakke hende op i, at det skal man!

Som om det ikke er nok, er vi på det seneste sat overfor en endnu vægtigere autoritet. Jo, forleden var det en død oldefar, der blev forsøgt med: Samuel ville have sin uniform på i børnehave, men daddy sagde nej. Det gjorde mor også. Og så må man jo sætte trumf på: "Men det siger min ældre oldefar, der er død, godt at jeg må." (Det sjoveste er, at jeg er ret sikker på, at den omtalte afdøde oldefar ville elske, at drengen ville bestemme selv.)

Barnet måtte erkende nederlag, men hans opfindsomme brug af mulige autoriteter for at få sin vilje igennem, har fået mig til at spekulere over, om jeg gør det samme? At smide et trumfkort på bordet i form af kendte eller kloge mennesker for at fremme salg er en kendt reklame teknik. Det sælger, hvis nogen, man tillægger vægt, bruger er af samme mening eller gør noget bestemt. 

Hvis der er noget jeg vil overbevise andre - eller mig selv - om, bruger jeg så også mere eller mindre tilfældige autoriteter? Hvem læner jeg mig op af, hvis der er noget, jeg har brug for opbakning til? Er der nogen, jeg stoler så meget på vil hjælpe mig, at jeg til enhver tid kan smide deres navn ind og få ret - om ikke andet så for mig selv? 

Jeg kender svarene på et par af spørgsmålene. Heldigvis. Og for det meste er det gode mennesker - og en kærlig Gud - der giver mine argumenter vægt overfor mig selv.



2 comments:

  1. "Det er muligt, jeg ikke har ret! Men der er mange, der mener som mig!" - hørte jeg engang en svensk præst argumentere i en tv-debat:-) Det er vel næsten ligeså godt som en død oldefar? Og det var trods alt en voksen mand, der brugte andre, som trumf!

    ReplyDelete
  2. Tjah... jeg ku´ osse godt forestille mig den afdøde oldefar gi´ den unge mand ret! Lidt Klitgaard-tværing er der vel i ham;-*

    ReplyDelete

Jeg bliver rigtig glad, når der er kommentarer til mine indlæg. Så læg endelig en hilsen, når du har været forbi. Har du ikke lyst til at skrive, så alle kan se det, kan du skrive til mig på annetkthompson (a) gmail.com Fortsat god dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...