28/12/2011

Ulydighed

"All things, when meassured in spans of years, seem simple. But human lives to not occur in years but slowly, day by day. A year may be easy, but its days are hard in deed."


Citatet er fra Naomi Aldermans debutroman "Disobedience", som handler om stilhed, tale, ortodoks jødedom og at være lesbisk. Det er en meget velskreven bog, som dels giver et spændende indblik i den jødisk ortodokse kultur i England, og dels beskæftiger sig med emner, som er vigtige for os alle sammen - uanset religion, kultur og seksualitet.

Det alment menneskelige i bogen er stilheden, talen. Det er undersøgelsen af mødepunktet for spiritualitet og seksualitet. Men ikke mindst er det spørgsmålet om, hvordan vi vælger at leve med vores baggrund og de begrænsninger, livet nu engang byder os hver især.

Bogen handler om Ronit, der lever i New York, går i bukser, ryger og har vendt ryggen til sin opvækst. Som er 32 årig må hun vende tilbage til Hendon, London, fordi hendes far, en meget kendt og elsket rabbi er død. Bogen handler også om Esti, der er lesbisk, men er blevet gift og fortsat lever i det samfund, hvor hun levede op. Og endelig handler bog om Dovid, der som Ronits fætter, er udset til at efterfølge den elskede rabbi, selvom han tilsyneladende ikke selv har meget lyst til det.

Hvert kapitel indledes med et citat fra bønner, hellige skrifter eller andet, der har betydning i den ortodokse forståelse af livet og mennesker. Der er meget smukke og tankevækkende overvejelser om hvad stilhed og tale hver især kan berige livet med, men også om hvordan begge dele kan være med til at forhindre livet i at trives og vokse.

Naomi Alderman er selv opvokset og lever fortsat som ortodoks jøde. Hun var 32 år, da hun skrev "Disobedience" og har vundet stor anseelse (og et par priser) for den. Der findes et interview med hende i The Guardian, som er værd at læse. Her taler hun bl.a. om sin opvækst og spændingen mellem religionen og det moderne liv. På BBC findes også et radio interview. På Aldermans hjemmeside kan du læse, hvordan hun selv beskriver bogen.

Så vidt jeg kan se findes bogen desværre ikke i en dansk oversættelse (endnu?). Men kan du begå dig på engelsk, så læs den! Den er god, gribende og tankevækkende.......Und også dig selv at opleve "The Winterhouse", som er en online novelle med interaktive funktioner, også skrevet af Naomi Alderman.

No comments:

Post a Comment

Jeg bliver rigtig glad, når der er kommentarer til mine indlæg. Så læg endelig en hilsen, når du har været forbi. Har du ikke lyst til at skrive, så alle kan se det, kan du skrive til mig på annetkthompson (a) gmail.com Fortsat god dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...