30/10/2009

F for


Dagens ABC tema er F. Mit F står for film. Jeg kan rigtig godt lide at se film. Både dem, der kommer i fjernsynet, dem, man kan leje og dem, man kan forsvinde ind i biografens mørke og nyde. det, jeg godt kan lide, ved film, er på mange måde det samme som ved gode bøger: De underholder, oplyser og inspirere. En god film portrætterer livet og mennesker, på en kærlig og humoristisk måde, som viser hele mennesker. En god film giver noget at tænke over, og viser gerne et nyt perspektiv på et eller andet, som man ikke tidligere havde set.
Den første film jeg husker var "Labyrinten" med David Bowie i hovedrollen. Den blev vist på børnebibliotekets børnebiograf da jeg var knap så gammel, men gammel nok til at se en film selv. Jeg var vildt betaget. Og da filmen var slut havde jeg rykket mig flere meter væk fra min plads foran. Det var alligevel lidt farligt.
Andre barndomsfilm var "Sound of Music“ og "My Fair Lady", som jeg så næsten hver gang jeg var syg. Sådan husker jeg det i hvert fald. Jeg har dem ikke længere, men når det ind imellem sker at jeg er sengeliggende, ville jeg ønske jeg kunne se dem igen!
Yndlingsfilm har jeg ikke rigtigt, selvom der er nogle, jeg har selv flere gange...Men der er nogle, der har hængt ved i lang tid som f.eks. "French Kiss" - fordi den blev "kult" sammen med en efterskoleveninde. Jeg kan stadig størstedelen af replikkerne udenaf. Ligenu synes jeg "Miss Potter". Den fortæller historien om Beatrice Potter, forfatter og tegner af historierne om Peter Kanin og alle de andres må dyr med tøj på. Hendes livshistorie handler om kærlighed, selvstændighed og kvindeligt selvværd og integritet. Hun var en meget spændende kvinde! For nyligt så vi "Walk the Line", som er filmen om Johny Cash' liv. Jeg kendte meget lidt til ham - bortset fra at jeg var sikker på jeg ikke kunne lide hans musik. Det kan jeg nu. Og igen har jeg fået en enorm respekt for mennesket bag. Både ham og June Carter, der var hans livs kærlighed.
Den næste film jeg skal se? Det bli'r vist "Julie og Julia" som kører i biograferne ligenu. Og måske "This is it" om Michael Jackson. Begge film handler om mennesker, som var kompromisløse i deres kunst. Og den første skulle gerne give et godt grin - og lyst til god mad!
Hvad skal du se?

Har du lyst til andre bud på F, kan du finde dem her: ABCtema.

18 comments:

 1. Så fint du har skrevet om film. Er enig med deg i at det er spennende å se filmer om spesielle, sterke og kunstneriske mennesker. Men tror ikke jeg vil gå å se filmen om MJ. Liker også romantiske filmer der alt ender godt. Det er avslapning. Ønsker deg en riktig god fredagskveld. I Norge har det i mange år vært krim på TV på fredagene, men nå har det gått mer og mer over til talk-shows. Det blir nok det i kveld :-)

  ReplyDelete
 2. Det var meget spændende at læse, Anne! Jeg tror vi alle har set film, som har gjort et uudsletteligt indtryk på os. For mig var det bla. 'Strictly Ballroom' af af Baz Luhrmann - og 'My Fair Lady' så jeg som teaterstykke, da jeg var barn. Vi ser mange film og elsker det - i aften skal vi se næste del om forfatteren Thomas Mann og hans familie, 'Familien Mann'.

  ReplyDelete
 3. Er også glad i film og film musikk..men pga sykdommer så er det nesten umulig for meg å gå på biografen. Alle duftene og høyt lydnivå setter stopp for det. Men her hjemme ser jeg en del som har kommet på DVD eller på div satelittkanaler..
  Amadeus og shall we dance er noen av de filmene jeg har sett mest...men det er mange flere også...noen bare er sånn at du kan se de om og om igjen....

  God helg :)

  ReplyDelete
 4. Det er så mange gode filmer (og så mange dårlige, men dem vil vi helst glemme) og jeg liker mange av dem du nevner. I kveld skal vil se film på dvd der, men har ikke bestemt oss for hva enda.

  ReplyDelete
 5. Film gør livet mere interessant, det er helt sikkert! Selvom nogle selvfølgelig er bedre end andre.

  ReplyDelete
 6. En god og variert F =)

  ReplyDelete
 7. Fint F-tema! Åh ja, en god film - det er bare herligt. I går genså vi "Stegte grønne tomater". Det skrev jeg på facebook, hvorefter jeg mødte en i Brugsen, som spurgte, om jeg havde den på dvd, og om hun i såfald måtte låne den
  :-) Jeg har mange yndlingsfilm er glad for dvd-muligheden. "Sound of music" er også et hit her i huset - "Farven Lilla". Mindst en gang om året ser vi "The Mission" og "Schindlers list"

  ReplyDelete
 8. Fin formidling rundt temaet film. For tida ser eg ingenting, døgnet har for få timar, men kan som du godt fortape meg i biografiske skildringar, både i form av ei bok og ein film:)

  ReplyDelete
 9. Är medlem i en filmklubb så det brukar bli ca 6-8 filmer per termin! Plus att jag däremellan brukar gå på biografen för att se mainstreemfilmerna;-))

  ReplyDelete
 10. Det var morsomt å lese det du har skrevet om film. Jeg har sett mange av de du nevner, og også "Julie og Julia", som jeg gjerne anbefaler. Egentlig en tynn historie, men hvor Meryl S., som vanlig, gjør maksimalt ut av sin rolle. :) Jeg har også lyst til¨å nevne to "korfilmer" som jeg synes er i særklasse - den svenske "Så som i himlen", ogf den norske "Heftig og begeistret".

  ReplyDelete
 11. Turid, jeg er helt i enig i at romantiske film er ret afslapning -og det er så dejligt ind i mellem. Jeg så en anmeldelse af MJ filmen, og den overraskede mig, Så jeg er lidt nysgerrig!
  Madame, Strictly Ballroom er også en sjov film!
  Sommertid, min svigerfar har også svært ved at se film pga lyden. Men som du skriver er det så også godt at DVD'en findes!
  Henny, der er bestemt film, der er bedre end andre!! Og heldigvis for det!
  Tro, Håb og Kærlighed, det er laang tid siden jeg har set Farven Lilla, måske er det tid til et gensyn?
  Strikkebesta, faktisk havde jeg slet ikke tænkt på at jeg foretrækker biografiske film før jeg skrev indlægget her :-)
  Anne-Lie, jeg har faktisk overvejet at være medlem af en filmklub, som ikke viser mainstream film. Indtil videre er det blevet ved tanken.
  Mormonsen, faktisk har jeg set "Så som i himlen" for et par måneder siden, og synes den var vældig smuk! Åh, der er så mange gode film der er værd at se.... Godt der er en mørk vinter forude!

  ReplyDelete
 12. Film var nå ett godt valg til F. Jeg liker best å se film som jeg kan pause. Så liker vi å kjøpe filmen slik at vi har den og kan se når vi vil.De to filmene om Arn fasinerte meg slik at jeg ble sittende og se film i 4 timer i strekk. Rakk ikke engang å pause de.
  Ha en riktig god helg!

  ReplyDelete
 13. Fint om Film ... Får skjelden tid til å se Filmer, men skulle jeg Finne Frem en DVD må det bli "Mamma Mia" som vi ennå ikke har Fått somlet oss til å se :o)

  ReplyDelete
 14. Veldig bra F. Rart at ikke flere har valgt Film egentlig!! Jeg synes film er best på kino og prøver å gå 2 gang i mnd. Nettopp så jeg Inglorius Basterds og synes den var fantastisk bra!! Min neste film tror jeg må bli This is it!

  Ønsker deg en fin helg!

  ReplyDelete
 15. Et meget godt valg du har gjort denne uken.
  Film sier så meget og har så mange genre. Så mange at vi som bor i nærheten av et stort utbud av film kan velge og vrake etter humør.

  Neste film:
  http://www.filmweb.no/kino/article218578.ece
  Har en forkjærlighet for fransk film...
  Du husker kanskje Jean de Florette,
  Manon et la Source, den eventyrlige Moiliere, Amelie thrillerne til Claude Chabrol etc etc.

  ReplyDelete
 16. Koselig F. Koselig med filmer en kjenner, og som en vet hva skjer bare en hører dialogen. Koselig med nye filmer, Julie/Julia var tøff film å se sammen med 3 gode venninner sist helg.

  ReplyDelete
 17. Filmer er herlig, tenk å flykte inn i andre verlder.. like gøy som bøker, fast kanskje bare nesten..

  ReplyDelete
 18. Film er flott , har en diger samling med alt for mange usette , men nå er det jo film tid snart , med lange kalde kvelder..FLott innlegg
  F.

  ReplyDelete

Jeg bliver rigtig glad, når der er kommentarer til mine indlæg. Så læg endelig en hilsen, når du har været forbi. Har du ikke lyst til at skrive, så alle kan se det, kan du skrive til mig på annetkthompson (a) gmail.com Fortsat god dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...