09/10/2009

C for CO2

Det er fredag, og bogstavet er C i ABC udfordringen. Mit C står for CO2. Ikke fordi jeg egentlig ved ret meget om det - andet end det andre fortæller mig. Men det er også nok til at vide det er vigtigt selv at tage stilling til det. Og gøre min del til at verden ikke går alt for meget i stykker. Hvad gør jeg så ved det? Well, for det første har jeg skrevet under på Grønkirke og Folkekirkens Nødhjælps kampagne om at råbe politikerne op, så de gør ALT hvad de kan for at få en god aftale i hus til Klimatopmødet i december. Det gør mig glad, at der er mennesker, der arbejder for de fattigste i verden. Dem, der lider allermest under de forandringer, som sker i verden. Og det gør mig stolt, når kirker og deres organisationer er med til at gå foran. I den menighed jeg er i i Esbjerg, arbejdes der på at blive Grønkirke. Bl.a. derfor har vi i aften, når der er Kulturnat, "besøg" af Grønkirkes klimastafet. Den består af en majskolbe fra Malawi, en sten fra geltcherranden på Grønland og et stykke af en koral fra Stillehavet. Alt sammen ting, fra de steder i verden, som allerede lider under forandringerne i klimaet. På Grønkirkes hjemmeside skriver de bl.a. sådan her om, hvorfor de har sendt en pakke med de tre ting rundt i Danmark: "Som kristne har vi et forvalteransvar over Guds skaberværk, som vi er nødt til at tage alvorligt. Desuden har vi et medmenneskeligt ansvar overfor vores næste, der lider. Særligt når de lider på grund af vores overforbrug." Og det sidste prøver jeg så at gøre noget ved i min egen husholdning. Vi køber økologi og fairtrade så tit som muligt. Og jeg har besluttet en ny "politik" for mine tøjindkøb. Som ikke er nem at efterleve - men det er jo en del af pointen, er det ikke? At hvis vi vil gøre en forskel for os selv og andre, så kan man som regel se og mærke, at der er forskel. Solidaritet betyder at jeg må give afkald, så du kan få...ikk'?!

Hvis du læse andre bud på C, kan du finde dem på abctema.blogspot.com

11 comments:

 1. Sådan - flot og nødvendigt C. I Esbjerg kan I så ikke være med i klokkeringningen søndag d. 13. december kl. 15. Men det kan vi i Strandby, forhåbentlig sammen med kirkeklokker over hele verden (kl. 15 lokal tid)Og ja, vi skal tage ansvar i hverdagen og forandre vaner. For verden har nok til alles behov - men ikke til alles begær!

  ReplyDelete
 2. Omtenksom og flott c bidrag! Tror vi alle må ta vårt ansvar, et hvert lille bidrag hjelper om vi er mange.

  ReplyDelete
 3. Et smukt C!! Du har altid tænkt på miljøet. Det er ikke kun fordi det er oppe i tiden. Du var medlem af WWF som lille og da du var omkring 10 år skrev du til dem og spurgte om hvad du kunne gøre i din hverdag for at skåne miljøet. Du fik et meget flot brev tilbage med svar på dine spørgsmål. Så du har kæmpet for en go´ sag i endel år efterhånden - og så er det jo godt at det begynder at gå op for resten af verden også:-) Fortsat go´ kamp min pige!!

  ReplyDelete
 4. Et innslag som gjør at en må tenke litt etter...og kanskje få øynene enda mer opp for det som er viktig her i livet og på jorden.

  ReplyDelete
 5. Det er viktig å være klimabevisst,og jeg kunne sikkert gjort mere selv! Da er det bra å ha slike osm deg som får en til å tneke litt etter i hverdagen:)

  ReplyDelete
 6. Det er viktig å både ta et standpunkt til disse spørsmålene, men også gjøre noe med det. Hvis alle kan gå i seg selv og tenke hva kan jeg gjøre for miljøet, så er vi et stykke på vei!
  Flott emne på C!

  Klem fra Petunia

  ReplyDelete
 7. Det var et af de mest meningsfulde indlæg om C'et, Anne - hvor var det spændende!

  Vi køber også økologisk og fairtrade så tit, som det overhovedet er muligt.

  ReplyDelete
 8. Et seriøst C. Ja, det er nok på høje tid, at vi tager os sammen.

  ReplyDelete
 9. C vekker det kreative i folk men du skriver om noe viktig. F.

  ReplyDelete
 10. Tak for alle jers kommentarer og jeres opmuntring!
  Nej, vi kan ikke ringe med klokken i Esbjerg, det kan vi til gengæld i Vejle :-) Lene, du har ret - jo flere vi er der gør lidt, jo større bli'r det!
  Mor, jeg havde glemt WWF :-)
  Sommertid, Evami og Petunia, det er jo vigtigt, og jo mere vi snakker om det, jo mere kan vi inspirere hinanden til hvordan vi kan gøre vores del. Nogle gange er det bare idéerne til hvordan der mangler.
  Tusind tak, Madame!
  Henny og Living Next to me; jeg tror det er vigtigt. I hvert fald står det mig nært.

  ReplyDelete
 11. CO2 er et mangehodet troll.
  Noen hoder sier: Reduser utslippene:
  Andre sier: Gi plantene mat.
  Problemet er at det er mer CO2 enn det er planter til å bringe det hele i balanse.
  Hvorfor: Tja, vi kan jo se rundt i våre nærmeste omgivelser: Hvor mange trær og skoger er ikke hugget ned gjennom mange hundre år? Og nå fortsetter man med fjerningen av skogen i U-land - regnskogen. Omgjøres til beiteland for kveg og etterhvert til dyrking av planter for biodiesel, i stedet for til matproduksjon. Og vi bruker bomull i våre klær, som trenger enorme mengder rent vann, det sies 150.000 liter, for å produsere 1 kg bomull, mens snart halvparten av jordens befolkning er uten tilgang på rent ferskvann.
  hmmm?
  Vi kjøper også økologisk mat og Fairtrade produkter, der de er å få tak i.

  Flott og tankevekkende innlegg. Du ser du engasjerte meg;-))

  Mitt C-innlegg er her:
  http://toraamusic.blogspot.com

  ReplyDelete

Jeg bliver rigtig glad, når der er kommentarer til mine indlæg. Så læg endelig en hilsen, når du har været forbi. Har du ikke lyst til at skrive, så alle kan se det, kan du skrive til mig på annetkthompson (a) gmail.com Fortsat god dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...