25/01/2013

Kan jeg leve med seks stykker tøj i en måned?!

Kreativitet, taknemmelighed og nøjsomhed er de tre "paraplyer", jeg har sat over 2013. Ved årsskiftet begyndte jeg at skrive en taknemmelighedsdagbog - mindst tre ting fra dagens løb, jeg kunne sige tak for. Egentlig blot en videreførelse af min tidligere praksis med at gennemgå alle dagens gode ting inden jeg faldt i søvn.
Nøjsomhed kommer til at handle om at leve enkelt. Det er en disciplin jeg før har begivet mig ud i, men det er vist en øvelse, man ikke kan gøre for meget. For mig at se handle nøjsomhed ikke kun om at leve med mindre eller bruge det man har mere, så meget som det handler om at ændre ens indstilling til tilværelsen: Jo mere enkelt, jo færre kræfter man skal bruge på de små valg i hverdagen, jo mere tid og overskud er der til alt det virkeligt vigtige.

Et oplagt sted at begynde (for mig) er mit tøj. Det er ikke sikkert du har det sådan, men for mig er det noget, der tager tid og overvejelse næsten hver dag: "Hvad skal jeg have på?", "Hvad passer sammen" og "Hvad er passende i denne sammenhæng?" Dét kombineret med en glæde ved tøj-stile fra sporty sweaters til klassiske pencil nederdele gør, at det kan være en anelse forvirrende at kigge i mit klædeskab - fordi der er så mange valgmuligheder.

Well, det er naturligvis et luksusproblem af rang, at have for meget tøj at vælge imellem. For slet ikke at tale om, hvor åndsvagt det er at bruge krudt på, at købe nyt tøj, som jeg hverken har decideret brug for, eller passer ind i en sammenhæng. SÅ jeg vil lære at opbygge min garderobe på samme måde jeg bygger på min have. Og hvorfor ikke?

I min have kigger jeg på, hvad jeg har, hvor der er huller, og hvad der nu vil passe ind - jeg køber frø, sår og planter efter en overordnet tanke om, hvordan jeg gerne vil have at min have tager sig ud. Hvorfor ikke planlægge sit tøj på samme måde?
I min have har jeg valgt en bestemt stil: Jeg kan ikke både have bede med stram komposition og gentagne mønstre OG have en vild stil med et tilsyneladende frit spil planterne imellem. Jeg kan ikke både have en pyntehave med store staudebede OG plads til frugttræer og salater. Ikke i min lille have i hvert fald. Hvorfor ikke vælge en stil i sin garderobe på samme måde?

Helt i tråd med mig, så har jeg læst lidt på nettet. Så her er nogle sider med idéer til, hvordan man kan gøre sine tøjvalg mere enkle. De kom frem ved at google dels simplicity wardrobe og simple wardrobe:
New York Times har en ret interessant artikel om en shopping-kur, der hedder "sit items or less", som i al sin enkelhed går ud på kun at bruge 6 stykker tøj i én måned. I følge artiklen lægger forbløffende lidt mærke til, at man blot går i ganske få forskellige stykker tøj. Hvilket jo understreger, at hele tøj-dilemmaet højst sandsynligt fylder mest hjemme foran skabet. Det mest skræmmende i artiklen er, at hvor nogen føler sig befriede af at slippe tilknytningen til deres tøj og til forbrug, så er der andre, der får abstinens-lignende reaktioner. Tankevækkende!

Gennem bloggen "Always Well Within" stødte jeg på projekt 333 , der går ud på i tre måneder kun at gå i 33 stykker tøj - jakker, sko og smykker inklusive. Tanken bag dette projekt er ikke bare at rydde op i sit tøjforbrug, men også at tænke over sammenhængen mellem ens eget forbrug og verdens generelle tilstand - selvom det ikke handler om at frustrere sig selv med urimelige krav: Hvis noget er slidt, så afskaf det og køb noget nyt og godt. Her er helt klart et socialt sigte også, og det tiltaler mig. Og så forklarer de ret ned-på-jorden, hvordan man bedst griber det an.

Det er også værd at læse The Minimalist Mom og  Tiny Twig Goes Out on a Limbs e-bog om "The No Brainer Wardobe".

Jeg læser videre, rydder ud og overvejer om min faste i år udover kød og alkohol skal handle om tøj. Det kunne da være ret interessant at begræse sit tøjvalg i en periode. Som med al anden faste skal denne slags mådehold jo ikke praktiseres for at fratage sig selv glæde, men for at skabe plads til fordybelse i andre ting.  Øvelsen er at frigøre energi og opmærksomhed til mit forhold til andre mennesker, til mig selv og ikke mindst til Gud. Og så skulle det gerne medbringe en taknemmelighed over det, jeg faktisk har. Og det er det værste ved forbrug, synes jeg, at det for mig til at tage så meget for givet. Nej, lad os dyrke taknemmeligheden istedet!!

4 comments:

 1. Guuud hvor skægt. Tænk at du har googlet dig frem til alt dette. Jeg har bare så mange gange overvejet "askese", ja eller noget i den retning i hvertfald. Og JA tøjet er måske et godt sted at starte. Meget interessante undersøgelser/artikler du har fundet frem.
  For hvor har vi meget... alt for meget. Og liige med klædeskabet, så ligner mit dit alt for meget tror jeg. Ting der ikke passer sammen og noget der bare aaaaaaldrig bliver taget i brug. En hel del aaaaaaaalt for slidt, og nå ja så en del som heller ikke passer længere da.
  Ååååh men kan mærke det alligevel er et stort skridt, at gøre noget aktivt i forhold til det.. hmmm. tankevækkende.
  Jeg holder meget af ideen om, at frigive energi til at fokusere på det virkeligt vigtige.
  I tiden (den sidste tid hjemmegående på barsel) bruger jeg bare så alt for meget tid og energi på oprydning, rengøring, dårlig samvittighed over ikke nåede projekter og meget mere. Jeg bør bestemt gøre alvor af, at lede efter energidepoterne. Tak for et skønt indlæg.

  Knus og god dag

  ReplyDelete
 2. Lykke til! Jeg fik rimeligt ro i mit sind, da jeg besluttede mig for, kun at gå i sort. Alt passer sammen - nyt og gammelt kan mixes - altid pænt! Tidligere har blåt været min gennemgående farve, men da jeg farvede håret rødt, blev det for kulørt! Nu er jeg begyndt at bruge blåt og rødt ind imellem - men sort er farvorit fra yderst til inderst, til hverdag og fest!
  Vores fælles ven Bente Aa fastede sidste år fra at købe alt andet end mad. Det blev hun så glad for, at det varede et stykke tid ud over de 40 dage!

  ReplyDelete
 3. Dejlige, dybe og inspirerende tanker.
  Jeg er i gang med en total-oprydning i vores hjem - giver væk af alt mit overflod. Det giver luft, både ret fysiski skabe og skuffer, men også mentalt - og det var også DET jeg gik efter.

  ReplyDelete
 4. Har du minimaliseret bloggen væk? (hope not)

  ReplyDelete

Jeg bliver rigtig glad, når der er kommentarer til mine indlæg. Så læg endelig en hilsen, når du har været forbi. Har du ikke lyst til at skrive, så alle kan se det, kan du skrive til mig på annetkthompson (a) gmail.com Fortsat god dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...