21/06/2011

Helligånden er som gær

For små to uger siden fejrede vi pinse; Helligåndens komme til de kristne - og resten af verden. Helligånden, der også er Gud, og som gør os levende, som puster liv og som er usynlig og mystisk. Jeg ved, Hun findes, Helligånden. Jeg ved endda, at Hun arbejder i mig, så jeg mere og mere bli'r det menneske, som jeg er tænkt til at være. Hun skubber på, når det går op af bakke og fødderne er tunge. Hun opmuntrer, når noget ser uoverskueligt ud, og Hun hepper, når jeg finder på noget godt. Helligånden er min ven og den vind, der blæser sand i mine øjne, så de irriteres af uretfærdighed. Hun puster til mit ansvar for eget liv, og drysser kærlighed og nåde i mit hjerte og i min mund.

Alligevel er Helligånden så difus en skikkelse, at det er svært at forklare, hvad Hun er for én. Præcis som det er med alt, hvad der er i luften.

Som gær, for eksempel. Hvert år, når jeg laver hyldeblomstchampagne, så føler jeg lidt, jeg er tilbage i sandkassen for at lege. Tilbage i legehusets køkken, hvor jeg kunne lave den fineste suppe af vand, sand og mælkebøtter med tusindfryd til pynt. For meget mere ligner sådan en omgang hyldeblomstchampagne ikke til at starte med: vand, sukker og hyldeblomster svømmer rundt sammen med nogle citron skiver.

Men uanset om jeg kan forklare hvordan det sker, eller forstår at det findes, så findes der gær nok i luften til at sætte gang i en gæringsproces, der gør ingredienserne til ét hele, der smager fremragende.

Sådan er det med Helligånden; Hun er hverken hekseri eller magi, selvom jeg ikke kan begribe hende eller forklare hende. Hun er som gæret i luften, som kan gøre vand og nogle blomster til champagne; får Hun lov kommer der også små glædestrålende bobler hos dig og mig. Det, der bare var vand kan blive til fin champagne!

7 comments:

 1. Jamen den køber jeg da gerne Anne, der er mere imellem himmel og jord, hvad det så lige er er nok et spørgsmål om tro, skytsengel, eller helligånd, budene vil nok være mange, men tilbage står at , hvis du virkelig er overbevist om at der findes noget meget større end dig selv, kan du også påkalde dig dets hjælp i vanskelige situationer.
  I kærlige tanker, god Onsdag.

  ReplyDelete
 2. Anonymous22 June, 2011

  Kære Anne. Ja, som en katalysator medvirker Helligånden gang på gang til, at noget sættes i gang, forstærkes, virker - ja, det er helt ubegribeligt forunderligt! Dejligt, du igen er på bloggen. Kærlige hilsner og tanker fra os begge - håber, vi ses i Bork.

  ReplyDelete
 3. Dejligt billede du skaber. Me like - (hedder det vist på dansk)
  og lidt det samme Jesus gjorde da han lavede vand til vin:-)

  ReplyDelete
 4. yep Helligånden er som champagne - sprudlende og frisk... og berusende

  ReplyDelete
 5. Ja, det er en fin måde at se det på - forstå et mysterie kan man jo alligevel ikke - hverken det ene eller det andet:-)

  ReplyDelete
 6. Michael: Der er bestemt mere mellem himmel og jord. Og heldigvis for det!!

  Gurli: Vi ses i hvert fald i Esbjerg på søndag :-)

  Mor: Tak. Det stod pludselig klar, da jeg stod der og kiggede på vand og blomster.

  Louise: Åh ja, også berusende!

  Charlotte: Jeg hørte en gang én beskrive forholdet til Guds mysterier sådan: "Mysteriet om Guds kærlighed er ikke en mur vi skal slå hovedet imod men et hav vi kan svømme i." Den tanke kan jeg godt li'.

  ReplyDelete
 7. Anonymous26 June, 2011

  Hvor er jeg glad for billedet af helligånden som kvinde, det skal til for balancens skyld, synes jeg.

  ReplyDelete

Jeg bliver rigtig glad, når der er kommentarer til mine indlæg. Så læg endelig en hilsen, når du har været forbi. Har du ikke lyst til at skrive, så alle kan se det, kan du skrive til mig på annetkthompson (a) gmail.com Fortsat god dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...