06/06/2010

Reflektion, romantik og realisme

På KunstCentret Silkeborg Bad er der højt til loftet og store vinduer. Lokalerne var meget indbydende. Da vi kom ind til ferniseringen hang der et mindre billede, som jeg i forbi farten tænkte "Det må være Dittes" om. Hvorefter jeg affejede tanken, for jeg har ikke set hendes billeder i et par år, og hendes stil skifter meget. Men jo, den var god nok. Det var Ditte, der havde tegnet billedet med krigen i Irak og et søslag fra 1700-tallet side om side. Det beroligede mig jeg stadig kan genkende hende - også på lærredet. Dittes billeder er altid meget fortællende og reflekterende. Som oftest har hun undersøgt en bevægelse, et samfundsproblem eller en ting så grundigt, at hun ville være i stand til at lave en afhandling om det. Dét har altid fascineret mig ved Dittes tilgang til hendes maleri; at det, hun maler er en holdning, og ikke "bare" det, der viser sig på lærredet - eller det, der er pænt og som sælger. 

I Silkeborg har hun tre værker med i udstillingen. Et "lille" et, som hedder "The things he cannot see", som jeg ikke fik noget billede af, "Essential accademicism", som er to billede sidestillet om krig og et stort værk af en foredragssal med titlen "Absence (with verification)".
Særligt "Essential Accademicism" fascinerede, fordi der er to billeder, som ved første øjekast intet har med hinanden at gøre: det første et medie billede af en vejside bombe i Irak, det andet et søslag med store, pompøse skibe. Det ene ser vi ikke, fordi vi ser det så meget. Det andet ser vi ikke, fordi det er så fjernt at det er blevet romantiseret og et billede på patriotisme. Ved søslaget lægger man mærke til de smukke skibe og den fine himmel - og glemmer at her kæmpede og døde mennesker. I Irak ser man skyen og synes den da er pæn - og glemmer fire mennesker blev dræbt der. Ingen af tabene og intet af lidelsen trænger igennem - omend pga. forskellige filtre. Gad vist hvordan mennesker om 200 år vil se på billederne fra Irak?

Det største billede er af et foredragslokale fra Korea. Her er intet fast fokuspunkt, hvilket på én gang gør billedet forvirrende og interessant. Ved siden af maleriet har Ditte hængt de papirer op, som hun har brugt til at tørre sine pensler af på. Store ark papirer, der ligner farvestudier, som optakt til billedet, men som i virkeligheden er et produkt af selve maleriet. Tanken om at det, der ved første øjekast ser ud som "affald", faktisk i sig selv kan være noget i sig selv. Hvor tit affærdiger jeg ting, fordi det 'bare' er et led i en process, eller et biprodukt af det, jeg gerne ville?

Det minder mig om et citat om lykke: "Lykke er som koks - et biprodukt." Aldous Huxley

7 comments:

 1. Jeg læste en dag at kreativitet er ufatteligt mange ting, ting vi i dagligdagen ikke just ville forbinde som kreativitet.
  Den form for kreativitet vi for det meste hæfter os ved er kunst, og der må jeg nok konstatere at Dittes billeder ser spændende ud, jeg har det også sådan at kunst skal fortælle en noget, kan det så bindes til en historie er det så meget desto bedre.
  Gode billeder Anne.

  ReplyDelete
 2. Hun er så super dygtig altså!!!

  ReplyDelete
 3. Er meget imponeret over billedet med alle ansigterne.
  Sikke en tålmodighed.

  ReplyDelete
 4. Sjovt at det lykkedes for jer! Ved du, at Dittes bror Peter udstillede i en af kirkerne i forbinelse med Kirkedage i Viborg?

  ReplyDelete
 5. Flotte billeder. Dejligt at du kunne genkende Dittes arbejde. Og godt at I kom afsted!!

  ReplyDelete
 6. Michael: Jeg er helt enig i at kunst med en historie er det bedste. Faktisk udgiver hun til næste forår en billedbog for voksne!

  Louise: Ja, hun er ret sej ikk?!

  Junette: Helt vildt. Ditte fortalte at det tog hende9 måneder at male det billede!!

  ReplyDelete
 7. Charlotte: Det var rigtig godt. Ja, jeg ved det godt - så det i programmet. Og fik det også at vide af de stolte forældre!

  Mor: Det var meget godt. Og Ditte blev rigtig glad for at se os, så det var dobbelt godt!

  ReplyDelete

Jeg bliver rigtig glad, når der er kommentarer til mine indlæg. Så læg endelig en hilsen, når du har været forbi. Har du ikke lyst til at skrive, så alle kan se det, kan du skrive til mig på annetkthompson (a) gmail.com Fortsat god dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...