30/04/2010

C for Cathedral

Sarum Cathedral er en af Englands ældste katedraler, bygget i det 13. århundede. Når jeg skriver om den, er det ikke for at fortælle om hverken arkitektur eller historie, men fordi jeg tre gange har været der, og hver gang er blevet betaget af den enorme bygning og det liv, den rummer.
To gange har jeg været så priviligeret at kunne gå til både morgensang og aften sang en lille uge i træk.
En katedral er noget helt andet end en lille kirke. Udgangspunktet i troen på Kristus er det samme, men der er forskel på resourcerog muligheder i små og store kirker og menigheder. En lille menighed kan tilbyd e nært fællesskab og varm opmærksom på det enkelte menneske: Her kan man lave samlinger, hvor de, der kommer bliver
genkendt og hvor man ved, hvis nogen mangler. I en lille kirke har man som regel bestemte og begrænsede tidspunkter at mødes på. I en stor kirke og en katedral på den anden side kan man tilbyde anonymitet og frihed til blot at være. Her foregår gudstjenestelivet uafhængigt af, hvor mange eller hvornår du kommer. Måske derfor oplever de i England en voksende mængde mennesker, der er katedrals-kristne, fordi her er et uforpligtende fællesskab omkring troen, bønnen og nadveren.
I Sarum Cathedral har de hver eneste dag morgenbøn med nadver og aftensang med drengekor. Det er en fryd at være med til i ro og mag at starte dagen under smukke vinduer, der lukker lyset ind med de gamle Davids salmer og kendte ritualer. Og det er en liese at slutte dagen med smuk sang, der bærer dine tanker op ad mod de elegante hvælvinger.
Det var en stor oplevelse at være i så gammel en kirke, hvor der i snart 800 år har været fejret gudstjeneste hver eneste dag, og hvor mennesker har fejret glade begivenheder og
sørget over tab og uretfærdighed. For mig er det særligt sådanne steder jeg føler mig forbundet med mennesker gennem en tradition, der fører så langt tilbage, at jeg selv
bliver ganske lille. Sarum Cathedral er så kæmpe et rum, at det har sin egen tyngde gennem arkitekturen og dens historie som Guds-sted: her har vi lov til at være og gå igen. For livet i katedralen fortsætter, uanset om jeg er med eller ej.

ABC tema kan du se flere bud på C.
11 comments:

 1. Når en katedral påvirker og imponerer os nu om dage, hvor vi trods alt har set skyskrabere, de fleste af os, tænk så på, hvor imponerende den må have været for folk, der levede i lave, lerklinede hytter.

  ReplyDelete
 2. En katedral är en stor och fin byggnad. Så fint du beskriver den. Fina bilder också!
  Trevlig helg!

  ReplyDelete
 3. Det er fantastisk at opleve hvor små vi bli´r når vi kommer ind i sådan et rum. Jeg husker hvordan jeg blev dybt rørt første gang jeg besøgte Roskilde Domkirke. Der hviler en enorm ro i sådanne rum. Dejligt at blive mindet om den følelse:-)

  ReplyDelete
 4. De er jo praktbygg mange av cathedralene. Hvorfor kan de ikke byggeså vakkert i dag?
  Nydelige bilder du legger ut!

  Ps! Kan du være så snill å linke direkte til bokstavinnleggene dine på mr. linky på siden min. Nå har du lagt et nytt innlegg ut over dette og da må folk skrolle nedover for å finne det rette innlegget. Om du ikke vet hvordan du linker direkte, så bare spør og jeg kan hjelpe:)

  ReplyDelete
 5. Ja Katedraler er fine..
  Har vært i St.Pauls cathedral i London på midten av 80 tallet.og i Notre- Dame De Reims, cathedral, Paris. Kjempefine begge to.
  Ha en forts fin kveld og go helg :)

  ReplyDelete
 6. For en flott katedral!! Skjønner god at du gikk dit hver dag en hel uke. :-D

  ReplyDelete
 7. Tak for din kommetar :-)
  Jeg ferierede en gang i Østrig (burde hedde Øserig, for det renede og regnede. Jeg havde en eftermiddag søgt ly i en kæmpestor kirke, humøret var på 0-punktet. Om aften skulle der være orgelkoncert og organisten øvede sig. Tung, tung Bach rullede ud over rummet. Pludselige skiftede musikken fra det ene yderpunkt til det andet. Lysende klar.
  I det sekund brød solen gennem skyerne og oplyste rummet i et inferno af farver gennem de mange store mosaikruder. Det hjalp på humøret.

  ReplyDelete
 8. Katedraler er mektige og de bergtar meg pga sin størrelse og stemning. De må ha vært en enorm kontrast til bebyggelsen da de ble laget, og har antagelig gjort enda større inntrykk dengang! Fin løsning på C-oppgaven! God helg! :)

  ReplyDelete
 9. Tænk at kunne gå til morgen eller aften andagt når man havde lyst til det. Jeg er nemlig mest et aftensandagtsmenneske, så søndag formiddag har ikke så mange chancer hos mig :-)

  ReplyDelete
 10. Åh, det var en gammel og ærverdig katedral! Den er nå satt på min liste over steder/bygninger å besøke, jeg liker godt gamle byggverk. Takk for titten, og takk for kommentar hos meg. Du har rett, jeg kunne like gjerne brukt ordet "cool"...hehe :)

  ReplyDelete
 11. Man føler seg alltid litt liten når man er i de store katedraler.
  Flotte bilder og riktige ord.

  Sist sommer besøkte vi den enorme katedral i Bourges.
  Fra det besøket:
  http://toraa.blogspot.com/2009/10/cathedrale-saint-etienne-de-bourges.html

  ReplyDelete

Jeg bliver rigtig glad, når der er kommentarer til mine indlæg. Så læg endelig en hilsen, når du har været forbi. Har du ikke lyst til at skrive, så alle kan se det, kan du skrive til mig på annetkthompson (a) gmail.com Fortsat god dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...