15/02/2012

Farvel til kød og goddag til traditionerne

På søndag er det fastelavnssøndag, og på onsdag starter fasten med askeonsdag.

Fastelavn er den danske udgave af det carneval, som holdes andre steder i verden. Oversat betyder carneval noget med "farvel-til-kødet", for traditionelt har fasten før påske været en faste fra kød for kristne.
Der er ofte fokus på muslimernes faste i ramadanen, men meget lidt opmærksomhed på- eller viden om - den kristne faste før påsken. Sandsynligvis fordi reformationen i Danmark var med til at udvande den praksis, som før var en naturlig del af menneskers tro.

Den kristne faste handler ikke om hvornår man spiser, men om hvad, man spiser. Du må altså spise på alle tider af døgnet, når bare du undgår kød - hvis det er det, du faster fra. Nogle mennesker bruger fasten til at lægge noget andet fra sig. Det kan eks. være at se fjernsyn eller at tage bilen på arbejde, eller at lade være med at indtage sukker.

For mig at se, handler det om to ting: For det første om, at lægge noget fra sig og lide afsavn, for på den måde at blive opmærksom på det, der er mere væsentligt: Gud, livet, taknemmelighed over at have mad. For det andet er der et element af velgørenhed, fordi du kan vælge at give de penge, du sparer ved ikke at købe mad/slik/sms'e, til velgørenhed. Ligesom man kan bruge den tid, man får til rådighed ved ikke at se tv til at bede, læse åndelige bøger eller hjælpe nogen, der har behov for det. Fastens formål er at komme tættere på Gud for derved at opnå større selvforståelse.

Jeg lader være med at spise kød de fyrre dage før Palmesøndag og indtil påskedag. (Med undtagelse af søndagene, som altid er festdage pga. opstandelsen). Jeg kan godt lide, at det er det samme hvert år, fordi der er en klang af genkendelse over det, og fordi årets rytmemærkes, når ting bliver gentaget. Derudover kan der så være noget andet også. Måske har jeg i år fået manden i huset overtalt til også at lade kødet ligge... Det ville gøre aftensmaden en anelse lettere.

Ligesom med advent og jul kan jeg mærke en vis forventning bygge op, fordi der kommer en masse faste traditioner igen. Det er dejligt. Fastelavn, udklædning og tøndeslagning, fastelavnsboller og hotcross buns, pandekage dag og faste. Og så påske med fest, æg, lys, chokolade og glæde. Alle de kendte historier vi igen skal til at fortælle: om Jesus, der mødte mennesker og forvandlede liv, om da han red på æslet ind i Jerusalem, om det sidste måltid, da han blev taget til fange, korste og opstandelse. Og bedste af alt: historierne om hvordan han mødte mennesker efter påske og viste dem, at han virkelig var levende selv efter døden!
Jeg glæder mig til at lægge vaner om og skabe plads til dybere liv midt i hverdagen.

I Danmark er de ortodokse og katolske kristne nogle af dem, der stadig har fælles traditioner og praksis omkring fasten. Du kan læse om ortodokse kristnes faste her.

5 comments:

 1. Datterbarnet spurgte forleden, hvordan jeg gør i år. Jeg har ikke besluttet noget endnu, andet end kødet. Sidste år afstod hun fra kaffe hele fasten. Det var for hårdt! Jeg ser på litteratur for at finde god faste læsning. Og du har helt ret - jeg glæder mig, både til faste og påskefest!

  ReplyDelete
 2. Jeg er glad for, at du ikke har besluttet dig for at faste fra computeren, for nu har jeg sendt en invitation af sted til dig til Pinterest :-)

  Jeg havde for nogen år siden tradition for at holde januar alkoholfri. Oven på decembers udskejelser gav det en god fornemmelse og et glas rødvin i februar smagte vidunderligt efter at have givet afkald på det i en måned. Og, det er altså ikke fordi, jeg drak uhæmmede mængder :-). Der var bare mange fester :-)

  Ha´en god dag
  Birgitte

  ReplyDelete
 3. Charlotte: :-) Der er nogle ting, som bliver en større kamp end andre! Duncan opgav sukker i theen engang, og det blev så én gang! Jeg har ikke besluttet læsning endnu. Det bli'r her i weekenden, men jeg tror, jeg lander på den lille Therese.

  Birgitte: Jeg kan sagtens følge det med vin efter julen! Jeg havde det faktisk sådan i år til julen, at jeg et par gange mindede mig selv om, at fasten jo kommer, så jeg kunne "holde ud" at give los for ødsel-spisning af søde sager! Og du har helt ret i, at der er noget særligt ved så bagefter igen at spise eller drikke det, man nu har holdt sig fra. For mig er det også en pointe med at blive glad igen for noget, der ellers kunne blive en selvfølgelighed.
  Hvad er det for en invitation till pinterest?

  ReplyDelete
 4. Jeg har inviteret dig til Pinterest via den e-mail adresse du har her på bloggen, da du gav indtryk af, at du gerne ville have en, men den er måske ikke gået i gennem? Giv mig et praj. For hvis ikke, prøver jeg igen.

  Ha´en god søndag
  Birgitte

  ReplyDelete
 5. Hej Birgitte! Tak for det :-) Det var sødt af dig! Jeg fandt ud af, at det var muligt at melde sig til gennem facebook - så jeg er "inde". Vil prøve at finde dig, så jeg kan følge med :-)

  ReplyDelete

Jeg bliver rigtig glad, når der er kommentarer til mine indlæg. Så læg endelig en hilsen, når du har været forbi. Har du ikke lyst til at skrive, så alle kan se det, kan du skrive til mig på annetkthompson (a) gmail.com Fortsat god dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...