01/11/2010

TRYLLEBUNDET AF SANDHEDEN

(Nedenstående artikel har jeg skrevet til Metodistkirkens blad "Himmel og Jord" i oktober.)

TRYLLEBUNDET AF SANDHEDEN
Om Harry Potter og sandheden i eventyr

19. november starter sidste kapitel om Harry Potter, hans venner og den onde
Voldemort, når biografer verden over blænder op for filmen “Harry Potter og Dødsregalierne”. Historien om troldmanden har tryllebundet en hel verden i mere end et årti. 
Sammen har mennesker verden over fulgt med i og ventet på, at historien skulle udfolde sig: alle har vi fans siddet i samme spænding, for at finde ud af, hvad næste bog ville afsløre om Harrys trængsler. Fra vidt forskellige aldre, kulturer, sprog og trosretninger har vi taget del i samme historie. Og det er ikke mærkeligt, for med emner som kampen mellem det gode og det onde, døden, venskab, mod og kærlighed rammer historierne lige ind i det, der forener os.
Det fælles menneskelige
Når historien om Harry Potter griber så mange mennesker, er det fordi, den tager sit udgangspunkt i det helt basale ting i vores menneskeliv: 
Vi har alle sammen oplevet døden på én eller anden måde. 
Vi kæmper alle sammen med det gode og det onde; og vi oplever kampen rundt omkring os. 
Vi drømmer om en retfærdig verden, og vi ønsker os det mod, der skal til, for at gøre noget ved det i vores eget hjørne. 
Og inderst inde længes vi alle sammen efter, at være noget særligt og tro på, at der er en dybere mening med vores liv. 

Derfor er det heller ikke overraskende at Harry Potters historie er blevet brugt i utallige sammenhænge. I både jødiske, muslimske og kristne kredse er de blevet brugt til forkyndelse. Alligevel er der i nogle kristne kredse blevet taget voldsom afstand til Harry Potter.
Hvor er Gud?
Som metodist i Danmark kan det være svært at forstå, hvordan bøgerne om Harry Potter har kunnet sætte sindene så meget i kog i kristne kredse, som det har været tilfældet. Vi kan ryste på hovedet og mene, at det handler om kultur. Det gør det også, men måske er det snarere teologisk kultur end national kultur.
For metodismens indstilling er, at Gud er i den verden, han har skabt. Vi tror, Helligånden virker i verden udenfor kirken, hvorfor alle menneskers liv er berørte af Gud - uanset om de ved det eller ej. Faktisk går vi så langt som til at sige at Gud aktivt søger mennesker, der ikke endnu kender ham. Vi kalder det forekommende nåde. 
Den indstilling åbner for tanken om, at det er sandheder at finde også uden for kirken i eksempelvis film, musik og bøger. Også dem, der ikke nødvendigvis er skrevet med en forudsætning om at undervise om Gud. Når Gud virker i alle mennesker, er det klart vi må tro, at Gud også giver sig til kende i disse menneskers arbejde, tanker, håb og længsler. Derfor er det ikke så fremmed at samle en bog op om en troldmand, der kæmper mod det onde og blive inspireret til eget liv med Gud og medmennesket. 
Nu er bøgerne om Harry Potter skrevet fra et kristens perspektiv. Men det var langt fra klart da historien først kom til live. I begyndelsen var J.K. Rowling meget påpasselig med at udtale sig om noget som helst med tro. Hun ville hverken be- eller afkræfte, at hun skrev med en bestemt religion som udgangspunkt - eller om der var særlige værdier, hun prøvede at videregive. 
I dag ved vi, at J.K. Rowling er medlem af The Church of Scotland og, at hun, som hun selv beskriver det: “kæmper med troen.” Men uanset om bøgerne ikke var skrevet af en kristen, ville de stadig være instrumenter, der peger på en dybere sandhed om mennesker. 
Den dybere sandhed
Man kan argumentere for at de store eventyr historier og film, der er kommet ud i de sidste år er et flugtforsøg fra verden og dens problemer. Måske er den vestlige verden blevet så planlagt, forudsigelig og kedelig, at vi sultne kaster os over alle muligheder for at mærke fantasien bryde alle grænser? Måske har fornuften taget overhånd, og vi har brug for at tage fra virkeligheden ind i drømmene. 
Men kunne vi forestille os, at det forholder sig modsat? Hvad nu hvis virkeligheden er blevet så utydelig og fyldt med gråzoner og politisk korrekthed, at det umuligt at skelne godt fra ondt? Hvad nu hvis eventyrene drager os, fordi vi der kan genfinde virkeligheden? Måske er det sådan, at eventyrene peger på det menneskelige - og det, der er større end som så i vores liv. Når nu eventyrene fortæller os om godt og ondt, kampen, om mod og udholdenhed kunne det så være en måde at forstå virkeligheden på og ikke være et forsøg på at forenkle den? 
Måske er det sådan, at eventyrene er bærere af en dybere sandhed, som ikke kan viskes ud. Vi mødes i det menneskelige, fordi det er dér vi alle sammen har vores udgangspunkt. Det er der Gud altid venter på at møde os. Og det er der vi længes efter at vende tilbage til. Hvis det er rigtigt, er eventyrene ikke en løgn, der tryllebinder os, men en sandhed, der vækker os af fortryllelsen. 
Hvis du går i biografen for at se Harry Potter og Dødsregalierne, så vær åben for at lære mere om dig selv og Gud. For som Dumbledore siger til Harry, da de sidder på Kings Cross stationen og snakker: “Hvorfor skulle det ikke være virkeligt, selvom det sker i dit hoved?”

FAKTA OM HARRY POTTER
  • Bøgerne om Harry Potter er oversat til 67 sprog; sprogområder så forskellige som eksempelvis Ukraine, Vietnam, Afrikaan, Urdu, Hindi og Walisisk. 
  • Flere af bøgerne har sat rekorder bl.a. på salg: Den 6. bog i serien “Halvblodsprinsen” solgte 10,8 millioner  kopier på 24 timer efter udgivelse.
  • I alt er der solgt i mere end 400 millioner kopier af alle bøgerne. 
  • Bøgerne er filmatiseret; den sidste bog “Harry Potter og Dødsregalierne” kommer i to afsnit i november 2010 og juli 2011.

6 comments:

  1. Tak for et godt indlæg :-)

    Anne, i din sidebar står lidt om metodistkirken. Er det ikke en skrivefejl, når du skriver:
    "Med det menes at vi ikke er selvstændige og uafhængige af staten.", jeg mener, at I netop som frikirke ER selvstændige og uafhængige af staten. :-)

    ReplyDelete
  2. Lenes observation er rigtig! Og vi glæder os til Harry Potter - tak for indlægget både her og i Himmel&Jord!

    ReplyDelete
  3. Du har fuldstændig ret Anne, vi har i generationer ladet os forlede af egoet til i konkurencepræget grad at bekæmpe hinanden for på den måde at kunne bryste os med at være bedst, det har taget et omfang så vi nu konkurerer på alle planer, selv vores børn bliver i konkurencens navn bragt ind i kampen. med ydmygelse til følge, hvis vi som den vi er, ikke kan vinde nogen sejre.
    Derfor flygter vi ind i en fortryllende verden, hvor vi ønsker at det var os der ved en trylleformular kunne trylle os frem til sejre, i stedet for at vende os ind i os selv, ind til den Gud der er i os alle, og bede om råd og vejledelse.
    Tak for et dejligt indlæg Anne.
    Klem fra Odense.

    ReplyDelete
  4. Lene; du har ret!! Det skal selvfølgelig rettes :-)

    Tak, Charlotte.

    Michael; Jo, jeg tror jo netop at eventyrene kan lære os noget om virkeligheden, fordi det gode og det onde, det store og det vigtige der ikke pakkes ind, men får lov at være væsentligt... Spændende er det i hvert fald!

    ReplyDelete
  5. Dejligt indlæg, Anne! Jeg er aldrig kommet længere end til H.C. Andersens vidunderlige eventyr, som taler til både børn og voksne.

    ReplyDelete
  6. Madame, det er da heller ikke at foragte! Hans eventyr rummer så meget, så meget.... Dem bli'r man vist aldrig helt færdig med?

    ReplyDelete

Jeg bliver rigtig glad, når der er kommentarer til mine indlæg. Så læg endelig en hilsen, når du har været forbi. Har du ikke lyst til at skrive, så alle kan se det, kan du skrive til mig på annetkthompson (a) gmail.com Fortsat god dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...