30/11/2010

The Red Tent

Der findes utroligt mange historier i Bibelen, som kun bliver nævnt i en bisætning eller et kort afsnit. Personer, som bliver nævnt ved navn, men som aldrig senere dukker op. Mennesker, hvis liv bliver hentydet til, men hvis historie ikke bliver helt og fuldt fortalt.

Dinas historie i det Gamle Testamente er sådan en historie. Ganske kort bliver en del af hendes liv fortalt i Første Mosebog kapitel 34. (Find den hos Bibelselskabet.) Dina er den eneste datter af Jakob, som bliver nævnt ved navn. Jakob er ham, der bliver far til de tolv mænd, der lægger navn til de tolv stammer i Israel. Altså en af stamfædrene til at det jødiske folk, og dermed også til det kristne. Måske er Dina endda hans eneste datter. Det ved vi ikke.

Bibelens historie er ganske kort og meget dramatisk. Det er en historie, som er en af dem, jeg lærte at kende som "a text om terror", mens jeg læste. Fordi det er en historie om en kvinde, der bliver fortalt af mænd. Bibelen gengiver den historie, som Dinas brødre fortæller: Dina bliver voldtaget af Sikem, søn af landets fyrste. Det hævner hendes brødre på grusom manner; de slår alle mænd i Sikems by ihjel, plyndrer og røver og drager bort.

Men denne forfærdelige historie er ikke fuldstændigt på mændendes "side": Her fortælles også, hvordan Sikem bliver forelsket i Dina, og be'r sin far om at skaffe en aftale med Dinas far, så han kan gifte sig med hende. Sikem går enddag med på Jakob og brødrenes (urimelige) krav om at lade sig og alle sine mænd omskære.

Anita Diamant selv siger, at det netop er dét, der faldt hende så spændende: Der må have været mere ved Dinas historie med Sikem end voldtægt, for den unge mand opfører sig ikke som én, der har voldtaget pigen. Han opfører sig som én, der er dybt forelsket.

Anita Diamant breder Dinas historie ud i sin roman, og fortæller om hendes mødre: Om Leah, Rakel, Sipha og Bilba. Hun fortæller om kvindernes liv, deres fødsler, deres intriger, deres arbejde, deres drømme, længsler og håb. Og hun fortæller om deres problemer, deres fremtid og deres slægt.

Bogen, der er blevet en New york bestseller på trods af manglende reklame kroner, fortæller sanseligt og rigt om livet på flere tusinde år siden på en måde, så man kan høre sangene, lugte røren og smage maden. Kvindernes latter, historier og trængsler virker troværdige og giver indblik i bibelens univers på en levende måde. Uden på noget tidspunkt at gøre sig til mere end en spændende  og velskrevet roman.

På Wikipedia  er der skrevet om "The Red Tent", som så vidt jeg ved ikke er oversat til dansk - men dog til svensk. Og sørme om ikke Anita Diamant har en blog: anitadiamant.blogspot.com

Jeg vil varmt anbefale romanen!

4 comments:

 1. Det lyder som en interessant bog Anne, og et indblik i biblens univers på en levende måde er ikke hverdagskost.
  God aften til dig og dine.

  ReplyDelete
 2. Små historier, som der digtes videre på, lyder som et spændende bekendtskab. Jeg har vist ikke mod til lige nu at begive mig ud i at læse på engelsk eller svensk, men måske en skønne dag, hvem ved :-)

  ReplyDelete
 3. Den lyder som om den er værd at læse. Jeg må nok vente til den kommer på dansk!!! Den vil tage for lang tid for mig at læse på engelsk.
  Måske sku´ du oversætte den??? ;-)

  ReplyDelete
 4. Hej søde.
  Jeg har den på dansk, har haft den i et par år nu. Og den er super god! Fantastisk historie.
  Knus

  ReplyDelete

Jeg bliver rigtig glad, når der er kommentarer til mine indlæg. Så læg endelig en hilsen, når du har været forbi. Har du ikke lyst til at skrive, så alle kan se det, kan du skrive til mig på annetkthompson (a) gmail.com Fortsat god dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...